Un constănțean s-a înscris la o cursă de 300 de km peste...

Un constănțean s-a înscris la o cursă de 300 de km peste tundra Arctica. Participanții vor conduce o sanie trasă de câini

1137
1
DISTRIBUIȚI

Se numește Ștefan Șipoș și este din Constanța. Lucrează la o companie multinațională ca ofițer punte, la bordul unei nave FPSO, offshore Congo, Africa. Îi plac drumețiile și expedițiile. Adoră munții, natura și toate frumusețile ei. Își dorește să participe la o cursă în Arctica și are nevoie de voturile noastre pentru ca acest vis să i se împlinească. În acest moment, se află undeva în mijlocul Atlanticului. Singura modalitate de a lua contacta cu oamenii este o rețea de socializare. Contracandidații săi au un mare avantaj: „Ei sunt la uscat, cum se zice în termeni marinărești, și sunt promovați de presă sau de televiziuni.”, ne-a spus Ștefan Șipoș. Lupta este strânsă. România concurează la categoria „Other countries”. S-au înscris 188 de candidați. Constănțeanul nostru se află acum în poziția a 5-a. Se vor califica doar două persoane înscrise de la fiecare categorie. Locul 1 este ales în funcție de voturi. A doua persoană este selectată de organizatori. Perioada de vot este până pe 10 Decembrie 2015, ziua în care Ștefan ajunge acasă.

Ce înseamnă Fjallraven Polar? O cursă de 300 de km peste tundra Arctica. Cursa durează 4 zile. Participanții vor conduce o sanie trasă de câini de la Signaldalen, Norvegia până în pădurile din jurul Jukkasjärvi, Suedia – Lapland. Condițiile sunt vitrege, chiar dacă vremea e relativ stabilă în luna aprilie, în nord, în jurul Cercului Arctic. 20 de participanți din întreaga lume vor ajunge la linia de finish în Väkkärä, la marginea orașului Kiruna. În parcurgerea traseului, poți întâmpina vânturi puternice, căderi de zăpadă masive și condiții de vizibilitate scăzută. O aventură grozavă! De pe coastă, peste munții Paras, în nordul Norvegiei, călătoria continuă la o altitudine de 800 de metri peste munții Scandinaviei, de-a lungul graniței Norvegiei cu Suedia. Se va ajunge la Treriksröset – locul în care cele trei granițe, Norvegia, Suedia și Finlanda, se întâlnesc și va continua peste acest platou înalt spre Tavvavuoma. Tavvavuoma este una dintre zonele cele mai mari de permafrost din Europa. Solurile înghețate tot timpul anului fac ca aceasta să fie o zonă expusă la elementele naturii. Pe vreme senină, vizibilitatea ajunge la 50 de km, iar pe vreme rea nu stă nimic în calea vântului, ajungând să măture tundra. După porțiunea menționată anterior, se trece într-un mediu montan, mai puțin „dramatic”, cu munți și creste rotunde și dulci. De aici, se va merge spre sud, către zona din jurul Tornestrask, iar spațiile deschise vor fi înlocuite de pădurici de mesteceni de munte. Tornetrask este al șaselea lac al Suediei ca mărime, 70 de km lungime și 15-20 de km lățime. Lacul este izvorul râului Tornealven. Cursa urmează cărări peste gheață, folosite de oameni încă de la începuturile timpurilor. Peisajul este format din munți joși, cu pădurici de mesteceni de munte și pin, iar vegetația se îndesește pe măsură ce ne apropiem de destinația Jukkasjarvi.

Hai să îl susținem și să îl votăm pe singurul constănțean care a avut curajul să participe la o asemenea cursă!

www.fjallravenpolar.com

Other countries – Ștefan Șipoș

foto: arhiva personală Ștefan Șipoș

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ