Templul Sfânta Familie: o redare arhitecturală a Noului Testament?

Templul Sfânta Familie: o redare arhitecturală a Noului Testament?

817
0
DISTRIBUIȚI

Nu departe de centrul Barcelonei se ridică o construcție ce anual ademenește milioane de turiști. Unii sunt atrași de arhitectura neobișnuită ce îmbină mai multe stiluri. Alții vin să vadă monumentul istoric pentru care arhitectul Antonio Gaudi a dedicat peste 40 de ani din viața lui. La fel de interesant este faptul că această clădire este încă în construcții, cu toate că a luat naștere în anul 1883. Este vorba despre simbolul Spaniei, Templul Sagrada Familia, cu întreaga denumire “Temple Espiatore de la Sagrada Familia”.

Această clădire este socotită ca fiind una dintre cele mai frumoase, cunoscute și interesante construcții din întreaga lume. Gaudi nu a fost singurul și primul architect al acestei clădiri. Primul proiect a fost făcut de Francisco de Paula del Villar y Lozano. Inițiatorii proiectului au renunțat la el, considerându-i ideile arhitecturale banale. Aveau nevoie de un inovator sau de un arhitect deosebit. Cel mai potrivit s-a dovedit Gaudi, cel care urma să uimească lumea cu un adevărat monument de artă. Gaudi era un arhitect desăvârșit. Pentru Templul Sfânta Familie, a preluat din toate stilurile arhitecturale în combinație cu ideile proprii. Capodopera lui nu a fost clasificată într-un anumit stil de artă cunoscut.

Gaudi a lucrat la restaurarea și proiectarea mai multor clădiri frumoase, unele chiar renumite. Proiectul catedralei dedicată Sfintei Familii i-a luat cea mai mare parte din viață. Antonio Gaudi a fost și un creștin adevărat, nu doar un talent în această artă. Visul său a fost să ridice o clădire care să arate lumii întreaga viață a Mântuitorului, o clădire care să reprezinte o redare arhitecturală a Noului Testament. Astfel, proiectul rămas de la Francisco de Villar, un proiect pentru o construcție în stil gotic, a fost aproape în totalitate schimbat. Acesta a păstrat stilul gotic doar pentru bază. Schițele clădirii au fost făcute în formă de cruce latină. Restul a fost proiectat în stilul unic – stilul Gaudi. Încă de la început, el a anunțat că această clădire va fi gata doar peste câteva sute de ani, conștient fiind că nu va putea duce proiectul până la capăt. Mersul anevoios al construcției era datorat și faptului că nu era o catedrală construită din bani publici, ci doar din donațiile celor care îi treceau pragul. Principalul motiv din cauza căruia s-a încetinit procesul de construcție a fost aplicarea de noi idei. Deseori, Gaudi era abătut și copleșit de imagini ce îi invadau mintea. El le numea “viziuni”. A existat o ipostază în care a ajuns să oblige muncitorii să se oprească pentru a înțelege inițial ceea ce are chiar el de făcut. Locuitorii Barcelonei erau martorii ridicării unei construcții care nu semăna cu nimic cunoscut. Unii spuneau că e un mușuroi de furnici enorm, alții asociau clădirea cu niște peșteri artificiale sau vârfuri ascuțite de munte.  Gaudi a planificat crearea unei clădiri cu trei fațade. Fiecare fațadă urma să cuprindă 4 turnuri mari, dedicate celor 12 apostoli. În centru, un turn mai înalt, Turnul lui Iisus Hristos. În jurul lui, alte patru turnuri mai mici construite în memoria celor patru evangheliști. Proiectul conține și un turn-clopotniță, dedicat Fecioarei Maria. Cele trei fațade poartă următoarele denumiri: “Crăciunul”, “Patimile lui Hristos” și  “Înălțarea”.

Arhitectul Antonio Gaudi a decedat subit, luând cu el toate ideile despre viitoarea construcție. Nu a lăsat nicio schiță sau vreun proiect care să surprindă ceea ce urma să facă. În prezent, se lucrează la Turnul Mântuitorului. Deși nu e ridicată nici măcar jumătate din construcție, chiar și cele patru turnuri existente, dintre cele 18 care vor exista la final, impresionează și atrag turiștii din întreaga lume. În anul 2010, Catedrala Sfintei Familii a fost sfințită de Papa Benedict al XVI-lea, numită “Basilica Minor”.

foto: arhiva danieldavis.com

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ