SUA: Barack Obama denunță situația drepturilor omului în China

SUA: Barack Obama denunță situația drepturilor omului în China

580
0
DISTRIBUIȚI

Președintele american, Barack Obama, a denunțat vineri în termeni foarte direcți, în cursul unei conferințe de presă comune cu omologul său chinez, Xi Jinping, situația „problematică” a drepturilor omului în China și l-a îndemnat pe oaspetele său să coopereze cu Dalai Lama, considerat dușman de autoritățile de la Beijing, relatează AFP.

„Am exprimat foarte deschis convingerea noastră profundă că a-i împiedica pe jurnaliști, avocați, ONG-uri și societatea civilă să lucreze liber (…) constituie o problemă”, a declarat Barack Obama, citându-l explicit pe Dalai Lama, laureat la Premiului Nobel pentru Pace și lider spiritual tibetan în exil, detestat de regimul comunist.

„Chiar dacă recunoaștem Tibetul ca făcând parte din Republica Populară Chineză, continuăm să încurajăm autoritățile chineze să păstreze identitatea culturală și religioasă a poporului tibetan și să coopereze cu Dalai Lama sau reprezentanții acestuia”, a mai afirmat liderul de la Casa Albă.

„Democrația și drepturile omului sunt obiectivul comun al omenirii”, a subliniat președintele american.

„În același timp, trebuie să recunoaștem că țările fac față unor realități și urmează procese istorice diferite, astfel încât trebuie să respectăm popoarele din toate țările în dreptul lor de a-și alege în mod independent calea spre dezvoltare”, a adăugat el.

Barack Obama a ținut să menționeze că „China pare pregătită, în spiritul egalității și respectului reciproc, să poarte un dialog asupra drepturilor omului cu Statele Unite, pentru a se ajunge la un consens, a reduce diferențele, a învăța unul de la celălalt și a face progrese împreună”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ