SCANDAL LA BAC! Subiectele la română, publicate dinainte pe internet?

SCANDAL LA BAC! Subiectele la română, publicate dinainte pe internet?

131
0
DISTRIBUIȚI

În noaptea de duminică spre luni, ora 3,00, a apărut o postare pe un cont de reddit care anunța subiectele de la proba de luni, 25 iunie a.c., a bacalaureatului la Limba și literatura română. Postarea creează mari controverse în acest moment pe internet.

Persoana care deține contul „robac” a postat de dimineață subiectele de la subiectul III la Limba și literatura română. Acesta anunța autorii care vor pica la bac pentru ambele profile, uman și real. Conștienți de scandalul care s-ar putea porni la aflarea faptului că cineva a anunțat subiectele la bacalaureat 2018, cei care au văzut postarea celui care se află în spatele acestui site, l-au rugat să șteargă cât mai repede cu putință informația.

Prima probă la examenul de Bacalaureat 2018 a început, luni, 25 iunie a.c., la ora 09:00, liceenii de la profilurile real și uman având la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele la limba română.

La profilul real, absolvenții de clasa a XII-a au avut la primul subiect de explicat o secvență dintr-un text semnat de Anton Holban, respectiv “Note de călătorie”. Tot la profilul real, a mai fost dat de realizat un text argumentativ dacă oamenii mai apreciază sau nu locul în care trăiesc. O altă cerință a fost aceea de a explica rolul notațiilor autorului Mihail Sebastian la opera “Ultima oră”.

La subiectul al treilea, genul liric a fost ales. Cei de la profilul real aveau de ales poezii din opera lui Mihai Eminescu și Tudor Arghezi. Astfel, ei puteau să comenteze poezia „Floare Albastră”, sau „Flori de mucigai” sau „Testament” de Tudor Arghezi.

La profilul uman, elevilor au putut să aleagă între operele semnate de Ion Barbu sau Lucian Blaga. Astfel, opțiunile elevilor au fost următoarele: “Riga Crypto și lapona Enigel” de Ion Barbu sau “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga.

În județul Constanța sunt înscriși la Bacalaureat aproximativ 5.000 de candidați. O bună parte dintre cei care au susținut, luni, proba de limba și literatura română în unitățile școlare din municipiul Constanța au ieșit din sălile de examinare cu zâmbetul pe buze. „A fost relativ ușor, subiectele au fost de nivel mediu. La noi s-a pus accent pe operele lui Mihai Eminescu de-a lungul anului, așa că, și să nu fi învățat, tot rețineai ceva!”, ne-a spus Alexandra, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Constanța.

Luni a susținut examenul și Alexandru Manda, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, al cărui elev a fost. Și acesta a susținut că subiectele la proba de limba română au avut un nivel mediu de dificultate.

De altfel, într-o postare pe Facebook, de la sfârșitul săptămânii trecute, Alexandru Manda puncta: „Mult succes, dragi colegi, la „examenul maturității”, nu mult schimbat față de Bacalaureatul în forma lui inițială, apărut în 1801 în Franța. Un examen care, în special la proba de mâine – cea la limba română, nu face nimic altceva decât ne testează memoria pe termen scurt, în niciun caz competențele pe care ar fi trebuit să le obținem în cei patru ani de liceu. Asta poate și pentru că sistemul de învățământ formal a fost și este incapabil să ne livreze aceste competențe.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ