Românii din diaspora trimit în țară 7 miliarde de euro pe an

Românii din diaspora trimit în țară 7 miliarde de euro pe an

235
0
DISTRIBUIȚI

Românii care lucrează în străinătate trimit în ţară circa 7 miliarde de euro, an de an. Sunt cele mai recente calcule, făcute de o fundaţie care se ocupă de antreprenoriat şi migraţie. Datele arată şi că diaspora pune deoparte, anual, aproape 30 de miliarde de euro, bani care ar putea fi atraşi, sub formă de investiţii, de către ţara noastră.

Calculele sunt făcute pe baza estimărilor primite de la consulate şi ambasade, care arată că peste hotare lucrează aproape 5 milioane de români, afirma Digi 24.

Un român care munceşte în Italia câştigă, potrivit Eurostat, 19 mii de euro pe an. Potrivit estimărilor, 9 mii de euro se duc pe cheltuielile de zi cu zi, 2 mii de euro ajung în ţară, iar 8 mii de euro sunt puşi deoparte, ca economii. Sumele au fost raportate la cei 3,5 milioane de români care trimit anual bani acasă din ţările în care lucrează. Aşa s-a ajuns la concluzia că românii din diaspora reprezintă un potenţial de investiţie de 28 de miliarde de euro.

„Rudele celor care au plecat în străinătate primesc anual, suma de 2 mii de euro. Nu o alocă pe toată cheltuielilor zilnice, o parte este alocată economisirii. Prin urmare se mai strânge un potențial total, de 2 miliarde de euro. În total ajungem la suma fabuloasa de 30 miliarde de euro. E un potențial uriaș”, declară Cristina Dobre, președinte fundația FLAME.

Cei care au făcut studiul spun şi că e nevoie de strategii pentru a atrage banii în România. Iar asta cu atât mai mult cu cât mare parte dintre cei care lucrează în străinătate vor să-şi facă o afacere în ţară.

„Pare că se schimbă acest potențial dinspre a-ți face o casă în Maramureș sau Moldova spre altceva. Daca el s-a observat de câtiva ani, când încă erau dobânzi pozitive în Europa, cum sună acum când România este încă o insulă care mai oferă și speram că va oferi în cont dobânzi pozitive”, spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Alte state şi-au dat deja seama de potenţialul financiar al imigranţilor şi le-au încurajat spiritul antreprenorial. În Italia, de exemplu, 8,4 la sută dintre firmele înregistrate au fost înfiinţate de români, iar în Marea Britanie există peste 10 mii de companii româneşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ