Libanul dorește stabilitate, afirmă președintele Michel Aoun după demisia premierului Hariri

Libanul dorește stabilitate, afirmă președintele Michel Aoun după demisia premierului Hariri

68
0
DISTRIBUIȚI

Clasa politică libaneză acționează pentru menținerea stabilității țării după demisia-șoc a premierului Saad Hariri, a dat luni asigurări președintele Michel Aoun, în cadrul unei reuniuni cu principalii responsabili libanezi din domeniul securității, transmite AFP.

Aflat la Riad, Saad Hariri, un protejat al Arabiei Saudite, și-a anunțat sâmbătă demisia și a acuzat mișcarea șiită libaneză Hezbollah și aliatul său iranian că ‘sugrumă’ Libanul.

”Faptul că toți liderii politici se asociază apelurilor la calm consolidează stabilitatea și protejează unitatea națională”, a afirmat Aoun în timpul reuniunii la care au mai fost prezenți miniștrii apărării și justiției, șeful Statului Major al armatei libaneze și directorul Serviciului de securitate.

Șeful statului libanez a avertizat că așteaptă revenirea lui Saad Hariri în țară înainte de a-i accepta sau a-i refuza demisia. ”Președintele Aoun nu va lua nicio decizie unilaterală înainte de a-l putea întâlni pe Hariri”, a declarat ministrul justiției libanez Salim Jraissati, citat pe contul de Twitter al președinției Libanului.

Dacă Michel Aoun va accepta demisia lui Hariri, executivul de la Beirut va deveni în mod automat un guvern pentru afaceri curente.

Demisia premierului Saad Hariri a survenit într-o perioadă de tensionare a relațiilor între puterile regionale Arabia Saudită și Iran, care susțin părți beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu.

La Riad, Hariri a fost primit luni de regele Salman, cei doi analizând ‘situația din Liban’, potrivit agenției de presă saudite SPA.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat duminică Arabia Saudită că l-a constrâns pe Saad Hariri să demisioneze, el lansând în același timp un apel la calm, la fel ca președintele parlamentului libanez, Nabih Berri.

Hezbollah este considerată organizație teroristă de către Arabia Saudită și este singura formațiune libaneză care nu a renunțat la arme după încheierea războiului civil din Liban (1975-1990).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ