Jumătate din companiile datornice către stat sunt … ale statului

Jumătate din companiile datornice către stat sunt … ale statului

453
0
DISTRIBUIȚI

 Printre marii debiotori se numără și Electrocentrale Constanța, cu o datorie de 196 milioane de lei

Cinci din primii 10 mari datornici la bugetul de stat sunt tot companii deţinute majoritar de statul român, potrivit unei statistici publicate recent de ANAF. Companiile de stat, respectiv regiile deţinute de administraţia publică centrală sau locală, aflate în topul celor mari datornici la stat deţin cumulat datorii de 700 mil. lei la bugetul de stat.

În lista realizată de ANAF, cel mai mare datornic cu capital majoritar de stat la 31 decembrie 2015 este RATB, cu datorii de 222 mil. lei. Mai figurează în top Electrocentrale Constanţa – 196 mil. lei şi Întreţinere Mecanizată Căii Ferate – 61,9 mil. lei.

Raportul întocmit de ANAF conţine doar datoriile la bugetul de stat, aşa se explică absenţa Complexului Energetic Hunedoara, care în anul 2014 cumula datorii de 276 mil. lei, majoritatea la bugetul asigurărilor sociale de stat.

La capitolul Obligaţii către bugetul de stat constituite în anii fiscali precedenţi în care s-au înregistrat restanţe, pe primul loc se află Romgaz (cu datorii de 710 mil. lei din anii precedenţi). După compensări şi plăţi, compania din Târgu-Mureş are restanţe de doar 18 mil. lei. Poşta Română a reuşit să iasă din topul datornicilor de anul trecut, prin plăţi făcute către ANAF şi bugetul de stat.

Dintre companiile private, cel mai mare datornic la bugetul de stat este firma Oilfield Exploration Business Solutions (922 mil. lei), cu o datorie controversată preluată de Rompetrol şi disputată în instanţe, cunoscută sub numele de „creanţa Libia”. Mai figurează în top 10 o companie „fantomă”, Management, Oana dar şi firme deţinute de fraţii Micula – Scandic Distilleries (400 mil. lei) şi European Food – (400 mil. lei). Cei doi oameni de afaceri au de recuperat de la stat  372 de milioane de lei, câştigaţi în instanţele internaţionale.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ