Încă un contract de la stat pentru una din firmele celebre ale...

Încă un contract de la stat pentru una din firmele celebre ale Constanţei

73
0
DISTRIBUIȚI

CFR îşi repară liniile din Constanţa prin intermediul uneia din firmele sale de casă, cunoscută la malul mării şi pentru alte contracte extrem de bănoase cu statul: monopolul mai multor servicii în port, de aproape două decenii (depoluare, paza şi stingerea incendiilor, salubrizare), închirierea plajelor, fără a mai pomeni de celebrul scandal „Ţigareta 2”. Milionarul din spatele acestor afaceri s-a retras, aparent, din firma pe care a înfiinţat-o şi care este deţinută acum de o căsuţă poştală din Cipru. Numai în ultimii ani, firma a primit de la stat contracte de peste 35 de milioane de euro.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a atribuit pe 18.09.2017 un contract privind „lucrări de reparaţie linii CF cu înlocuirea traverselor necorespunzătoare – 2 loturi – SRCF Constanţa”, împărţit în două loturi: lotul 1 – Staţia Constanţa Port Zona B şi lotul 2- MAN Corbu, Constanţa Port Mol V, Palas, Agigea Nord. Valoarea totală a contractului este de 1.450.550,55 lei, fără TVA, ambele loturi fiind adjudecatede Consal Trade SRL Constanţa.

Firma are conexiuni istorice cu CFR, de la care primeşte cu regularitate astfel de lucrări de reparaţie a liniilor. Mai mult, în perioada 2002- 2003, Consal Trade a fost una din firmele care a primit, prin semnătura ministrului de atunci al Transporturilor, Miron Mitrea, 24.000 de vagoane şi 1.300 de locomotive ca fier vechi. CFR a încasat de pe urma lor circa 30 de milioane de dolari, deşi valoarea reală depăşea 150 de milioane de dolari.

Fondatorul Consal Trade şi omul care a făcut din această firmă de construcţii, specializată însă şi în colectarea deşeurilor de fier, dar şi în afaceri cu plaje, este milionarul Constantin Chicheanu. În 2015, acesta s-a retras scriptic din Consal Trade, iar unic asociat devine offshore-ul Hermosiocco Trading Limited, cu sediul în Cipru, Limassol, în timp ce persoane împutericite sunt Marcela Mohanu şi Cătălin Boghici, vechi angajaţi ai firmei. Consal Trade SRL a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 19.573.738 lei şi un profit net de 142.353, cu 206 angajaţi, dar şi datorii de 20.819.123 lei.

Consal Trade SRL a beneficiat în ultimii ani de numai 9 contracte cu statul, dar cu o sumă totală impresionantă de peste 35,5 de milioane de euro. Cele mai mari au venit de la Compaia Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa: 12,4 milioane de euro, în mai 2012, pentru dezvoltarea capacităţii feroviare în sectorul fluvio-maritim, 9,7 milioane de euro în iulie 2007, pentru dezvoltarea capacităţii feroviare în Portul Constanţa Sud Agigea, 2,4 milioane euro în mai 2014 printr+un act adiţional la contractul amintit mai sus, din 2012 etc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ