Hotelurile fraţilor Micula scot bani din jeg și vara aceasta, cu tot...

Hotelurile fraţilor Micula scot bani din jeg și vara aceasta, cu tot sechestrul ANAF

149
0
DISTRIBUIȚI

Situație tipic românească pe litoral, acolo unde trei instituții ale statului se calcă în picioare și își faultează reciproc interesul public, în timp ce afaceriștii vizați se umplu în continuare de bani din vânzarea jegului sub eticheta de hotel. Este vorba despre veșnicii frați Micula, care tot amenință că pleacă de pe litoral și acuză autoritățile de sabotaj, dar rămân să vândă cazare și masă la condiții de acum 50 de ani.

În paralel, ei și-au scos și hotelurile la vânzare, concurând astfel direct cu ANAF, care execută și ea ruinele Frutti Fresh. La rândul lor, cei din Ministerul Turismului au retras vara trecută certificatele de clasificare pentru hotelurile fraților Micula, din cauza condițiilor mizerabile. Ce să vezi, însă: instanța din Mangalia a stabilit pentru septembrie 2018 judecata în dosarele care vizează hotelurile fraților Micula. Între timp, acestea vor funcționa bine mersi.

Judecătoria Mangalia a fixat pentru data de 12 septembrie 2018 termenul de judecată pentru contestațiilor depuse de Romanța Estival 2002 SA și Terra Estival 2002 SA la decizia Ministerului Turismului din iulie 2017 de ridicare a certificatelor de clasificare pentru hotelurile Romanța, respectiv Terra. Mai mult ca sigur, situația este idetntică și în cazul celorlalte hoteluri ale fraților Micula închise în iulie 2017 de Ministerul Turismului. Una peste alta, niște ruine închise pe bună dreptate din cauza serviciilor mizerabile oferite turiștilor săraci vor rămâne, totuși, deschise și vara aceasta, pentru că puterea instanței este superioară celei a ministerului.

Licitații fără rezultat ale ANAF

În paralel, și ANAF încearcă să mai obțină ceva de la frații Micula și a organizat, pe 14 mai, o a patra licitație pentru vânzarea hotelului Prahova (preț de pornire de aproape 5,5 milioane lei) și a complexului hotelier Romanța (hotel, club de noapte, parcare, restaurant și teren aferent cu un preț de pornire al licitației de peste 6 milioane lei). Anterior, Fiscul scosese la licitație și hotelul Craiova, dar frații Micula au blocat executarea tot cu ajutorul instanței.

Nici frații Micula nu găsesc cumpărători

La rândul lor, în martie 2017, fraţii Ioan și Viorel Micula anunţau că scot la vânzare 11 din cele 12 hoteluri pe care le au pe litoral din anul 2002, cel mai mare pachet turistic scos vreodată la vânzare în România. Este vorba despre hotelurile Terra, Caraiman, Romanţa, Slatina, Craiova, Prahova, Bâlea, Banat şi Clăbucet din Neptun şi Olimp, precum şi Naţional şi Unirea, din Mamaia. Singurul pe care milionarii vor să-l păstreze este hotelul Patria, din Mamaia, unicul modernizat în ultimii 15 ani. Valoarea totală a activelor este de peste 110 milioane lei, echivalentul a 25 de milioane de euro. O super afacere, din moment ce hotelurile au fost cumpărate în 2002 de la statul român, în mandatul fostului ministru Dan Matei Agathon, cu doar 500.000 de euro bucata.

Etalon al mizeriei din turismul românesc

Hotelurile fraţilor Micula au devenit etalonul turismului de proastă calitate, autorităţile locale şi guvernanţii dându-le an de an ca exemple negative. Nu degeaba Protecţia Consumatorului le amendează în fiecare vară cu zeci de mii de lei, atât pentru mâncarea expirată din restaurant, cât şi pentru mizeria din camere. Acum câţiva ani, un grup de turişti din Argeş a făcut, pur şi simplu, grevă, revoltat de condiţiile de cazare pe care le-au găsit la un hotel deţinut de fraţii Micula.

Datori cu sute de milioane la stat

Fraţii Ioan şi Viorel Micula controlează peste 30 de firme, în domenii precum industria alimentară, turism şi media. Majoritatea au pierderi şi datorii uriaşe. Astfel, numai de la European Food SA statul are de recuperat peste 400 de milioane de lei, potrivit datelor ANAF.

De asemenea, General Transilvania Exim SRL are datorii de cinci milioane de lei, în timp ce European Drinks SA raportează datorii de 288 milioane lei, deşi a declarat un profit de 18,4 milioane lei în 2016. La rândul lor, firmele de turism din Constanţa au datorii de peste 1,1 milioane lei şi pierderi cumulate de peste 1,3 milioane lei. 175.000.000 euro este valoarea estimată a averii fraţilor Micula, printre primii milionari ai României de după 1989.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ