Directorul Romsilva Constanța Ion Bogdan despre menținerea integrității fondului forestier național

Directorul Romsilva Constanța Ion Bogdan despre menținerea integrității fondului forestier național

277
0
DISTRIBUIȚI

Domnule Director, ce fel de acțiuni ați desfășurat pentru menținerea integrității fondului forestier național?

Pentru menținerea integrității fondului forestier național administrat de către Direcția Silvică Constanța, ca măsură determinantă pentru viitorul silviculturii județului și pentru protecția mediului ambiental, organele silvice, în colaborare cu organele de poliție și jandarmerie, au efectuat  acțiuni privind controlul circulației materialului lemnos, concretizate în 390 acțiuni commune și un  total de 587 acțiuni.

Care au fost constatările după aceste acțiuni?

În urma acestor acțiuni a fost constatat un număr total de 4 infracțiuni din care 3 cu poliția, precum și 120 de contravenții, din care cu poliția 20. S-au aplicat de asemenea amenzi în valoare de 110300 lei, din care 11800 lei în acțiunile întrprinse cu poliția. A fost de asemenea confiscate un volum de 17mc material lemnos, din care 14mc a fost cu poliția.

Ce ne puteți spune despre campania de împăduriri în 2016?

În vederea asigurării regenerării suprafețelor din fondul forestier, Direcția Silvică Constanța a efectuat lucrări de regenerări artificiale(împăduriri) pe o suprafață de 25ha, la care se adaugă o suprafață de 23 ha cu regenerări naturale. De asemenea s-au executat lucrări de completări curente pe o suprafață de 14ha. La finele anului 2016 ne-am propus realizarea a peste 300ha împăduriri, completări și refaceri plantații degradate de factori biotici și abiotici în fondul forestier administrat. În ceea ce privește producția de puieți, în primul semestru al anului 2016 au fost valorificați 147 mii bucăți puieți forestieri și ornamentali produși în pepinierele proprii, cu o valoare de 630 mii de lei. Pentru a asigura continuitatea pădurii, activitatea de regenerare este esențială. Trebuie ca cel puțin suprafețele care au fost exploatate legal să fie regenerare. Anul acesta ne-am propus în acest spirit realizarea de împăduriri, completări ale regenerărilor naturale și artificiale și refaceri pe 300 ha.Este mult? Este puțin? Dacă ne raportăm la suprafața fondului forestier administrat de Direcția Silvică în județul Constanța (aproximativ 39.000 ha) este suficient. Dacă ne gândim la suprafața totală a județului (aproximativ 500.000 ha) este foarte puțin și în acest context mă refer la faptul că în anul 2003 noi am reușit să preluăm din patrimoniul A.D.S. Constanța peste 4.000 ha de terenuri degradate, inapte folosinței agricole, care acum sunt acoperite de pădure.În acea perioadă, programele anuale de regenerări depășeau constant 1.000 ha. Acest lucru benefic pentru zona aridă a județului Constanța se poate repeta, A.D.S. Constanța mai deținând în portofoliu peste 15.000 ha terenuri degradate și neproductive care nu fac obiectul retrocedării către foștii deținători.

Ce ne puteți spune despre  Complexul de vânătoare Negureni și speciile de animale pe care le găsim acolo?

Complexul de vânătoare de la Negureni a fost înființat după anii 90 și avea o suprafață modestă(4 ha). Dezvoltarea sa, a dus la mărirea suprafeței la 270 ha în anii 2003-2004, iar complexul este administrat cu success prin Ocolul Silvic Băneasa. Dacă la început în complex existau doar 7 exemplare de mufoni disproporționate pe sexe( mai mulți masculi decât femele), în prezent, se află peste 70 de exemplare de vârste diferite. Muflonii sunt o specie sud-mediteraneană, constituie o pată de culoare în Dobrogea și se adaptează foarte repede la condițiile climatice de aici. Pentru exploatarea Complexului, Romsilva a luat măsura populării complementare cu cerbi lopătari. Deocamdată au fost colonizate 7 exemplare, urmând a se aduce încă 15. În câțiva ani, preconizăm că vor exista în Complex câteva sute de exemplare de mufloni și cerbi. Aceste două specii impart același areal și sunt compatibile. Dorința noastră este ca pe viitor să exploatăm și turistic acest Complex prin permiterea de vizite, fotografii, etc. Muflonii, sau oile sălbatice, sunt originari din insulele Corsica si Sardinia. Au fost aduse în România în perioada interbelică însă al doilea război mondial a distrus toate rezervațiile. În anul 1966, s-a început repopularea pădurilor de la noi cu această specie. Rezervaţia Negureni are pe lângă mufloni peste 30 de exemplare de căprioare şi peste 100 de fazani. Este o zonă superbă, care merită vizitată

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ