Avionul papei Francisc și-a modificat ruta pentru a evita uraganul Irma

Avionul papei Francisc și-a modificat ruta pentru a evita uraganul Irma

104
0
DISTRIBUIȚI

Papa Francisc a plecat miercuri dimineață din Italia într-o vizită oficială în Columbia, iar avionul suveranului pontif a fost nevoit să își modifice ruta din cauza uraganului Irma, care traversează la ora transmiterii acestor informații partea nordică a Mării Caraibilor, informează Reuters și AFP.

Avionul papei, o aeronavă a companiei Alitalia, ar fi trebuit să zboare pe deasupra teritoriului american Puerto Rico, însă și-a modificat traseul de zbor spre sud și va trece pe lângă Barbados, Grenada și Trinidad, a anunțat un oficial de la Vatican.

Previziunile meteorologice recente arată că Irma, una dintre cele mai puternice furtuni produse în Oceanul Atlantic în ultimul secol, va lovi Puerto Rico în a doua jumătate a zilei de miercuri.

Papa Francisc, care efectuează a 20-a vizită în străinătate în calitate de suveran pontif și cea de-a cincea într-o țară din America Latină, va petrece cinci zile în Columbia pentru a încuraja procesul de pace care a pus capăt unei jumătăți de secol de război între autoritățile statale columbiene și gruparea de gherilă FARC.

Potrivit AFP, papa Francisc a plecat miercuri spre Columbia în calitate de mesager al unei păci încă fragile, într-o țară divizată după acordul încheiat anul trecut, care a pus capăt unui război civil de 52 de ani.

„Pacea este ceea ce Columbia caută de atât de mult timp și pentru care depune eforturi. O pace stabilă, durabilă, cu scopul ca oamenii să se poată vedea între ei și să se trateze ca frați, niciodată din nou ca dușmani”, a declarat papa argentinian într-un mesaj video difuzat cu două zile înainte de plecarea în această țară sud-americană.

Francisc, primul papă latino-american din istoria Bisericii Catolice, a mers deja de trei ori în Columbia atunci când era preot și arhiepiscop de Buenos Aires. Vizita lui intervine de această dată într-un moment crucial, după acordul de pace încheiat în 2016 între Guvernul de la Bogota și gruparea marxistă de gherilă FARC și după acordul de încetare temporară a ostilităților anunțată luni de o altă gherilă, ELN, care nu a semnat acordul de anul trecut.

Războiul civil care a devastat Columbia timp de 52 de ani a făcut 260.000 de morți, 45.000 de dispăruți, iar alte 6,9 milioane de persoane au fost strămutate.

„Pacea ne reamintește că suntem cu toții fiii aceluiași tată, care ne iubește și ne consolează”, a afirmat suveranul pontif. Papa Francisc va rămâne cinci zile în Columbia, unde va vizita patru orașe diferite și se va întâlni cu victime și actorii principali ai războiului civil.

Războiul continuă să îi divizeze profund pe columbieni, care, printr-o majoritate infimă au respins acordul de pace, încheiat în iunie la Havana, într-un referendum din 2016. Acordul, modificat, a fost semnat totuși în noiembrie anul trecut.

Promovând tema „să facem primul pas”, papa Francisc, care a insistat întotdeauna asupra importanței pe care o au negocierile pentru pace, speră să convingă poporul columbian să renunțe la trecutul său marcat de violență și să se angajeze într-o manieră activă pentru a construi pacea.

Papa Francisc, în vârstă de 80 de an, care a anunțat de curând o nouă vizită delicată pentru sfârșitul anului, în Birmania și Bangladesh, se prezintă în Columbia ca un mediator, dispus să asculte toate părțile, după ce a eșuat în reconcilierea sa din decembrie a președintelui columbian Juan Manuel Santos și predecesorul acestuia, Alvaro Uribe, un opozant înfocat al acordurilor de pace.

Papa i-a primit mai întâi pe cei doi politicieni separat la Vatican, apoi a organizat o audiență comună de 25 de minute, fără să aplaneze însă diferendele dintre ei.

„Voi merge în Columbia ca un pelerin al păcii și al speranței, pentru a celebra alături de voi credința în Domnul nostru și pentru a învăța astfel despre caritatea voastră și determinarea voastră de a căuta pacea și armonia”, a declarat papa Francisc în același mesaj video, adresat poporului columbian.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ