ALO, OPOZIŢIA?! CONSTANŢA A RĂMAS FĂRĂ APĂ CALDĂ! La cine va apela...

ALO, OPOZIŢIA?! CONSTANŢA A RĂMAS FĂRĂ APĂ CALDĂ! La cine va apela Făgădău pentru a ‘stinge’ criza

77
0
DISTRIBUIȚI

Locuitorii municipiului Constanţa rămân, pe termen nelimitat, fără apă caldă și, cel mai probabil, fără căldură în sezonul rece. A bubuit presa locală cu această informație care a stârnit furia constănțenilor, iar opoziţia a dormit în bocanci – este o primă concluzie! O alta este că există un conflict între RADET şi CET, dincolo de latura financiară, şi anume o tensiune între PSD şi ALDE!

Iar dacă opoziţia a tăcut mâlc, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, s-a arătat indignat de acțiunea celor de la CET, care au oprit furnizarea apei calde către constănțeni, invocând existența unor „datorii istorice” ale RADET și-i asigură pe locuitorii Constanței că nu vor suporta această situație mult timp.

”Sistemul aflat în proprietatea Ministerul Energiei este falimentar”, este de părere edilul Constanței. Făgădău a promis că nu va lăsa locuitorii de la malul mării fără apă caldă prea mult timp. Ba, chiar se ia în calcul un împrumut bancar pentru a plăti către CET sumele invocate.

„Electrocentrale Constanța SA e o societate nouă, înfiintată prin reorganizarea ELCEN, în 2014. Deci, nue xistă relații comerciale istorice, deci nu aveau cum să existe „datorii istorice” între Electrocentrale Constanța SA și RADET. De când s-au înființat ei, ne-au facturat Am avut datorie la ei 573 milioane lei, noi am plătit 584 milioane lei.

Datoria istorică nu face referire la Electrocentrale SA și noi am atacat, atât municipiu, cât și RADET, modul în care toate guvernele au încercat să scape de această problemă fierbinte, neavând nici o soluție, nici o preocupare, încercând s-o transfere pe mâna primarilor. Ba, mai mult, după ce în urmă cu 15 ani, CET-urile, cu excepția Constanța și București, s-au transferat către comunitățile locale, făcându-i pe primari responsabili, ușor, ușor, s-au tăiat și banii pe care-i dădea statul.

Astfel încât acum, ne pun pe noi, constănțenii, să plătim niște penalități care nu le-au plătit ei, de la centru. După ce că n-au investit nimic, cât au avut în proprietate toate aceste active, au aruncat către autoritatea locală aceasta problemă a datoriilor. Toți primarii care trec prin această situație…este coșmarul nostru comun!”, spune Decebal Făgădău.

” Ne gândim cu groază că vine iarna! Ne amenință în prag de iarnă că vor închide robinetul. Mi-am dat seama, la un moment dat, că vorbesc singur. După ce am încercat instituțional, de data aceasta voi face public acest demers. M-am săturat de adrese! RADET nu recunoaște nici o datorie către CET sau către altcineva. Suntem în instanță. Primăria Municipiului Constanța nu are nicio datorie către CET sau RADET. Din contră, avem bani plătiți în avans.

Electrocentrale, moștenitoarea Elcen, CET Palas, nu are nicio vină pentru că este în această situație, singurul responsabil este ministrul Energiei, împreună cu conducerea CA, unde și-a numit oamenii. Știe cineva cine este acest ministru? L-ați auzit vorbind despre electrocentrale, despre încălzire, despre ceva ce are legătură cu viața oamenilor? Toți miniștrii au tratat la fel problema”, a răbufnit primarul Constanței.

Asociațiile de proprietari au datorii la RADET de 21 milioane de lei, Primăria are 0 lei datorie și bani plătiți în avans, iar Electrocentrale Constanța SA are datorii către toată lumea, spune edilul. ”Către distribuitorul de gaz, către furnizorul de apă, către furnizorul de electricitate, către salariați”, spune Făgădău. ”Sistemul aflat în proprietatea Ministerul Energiei este falimentar. Noi, constănțenii, nu avem alte datorii decât cele menționate. Ni se spun povești.

Din 2014 până astăzi le-am plătit cu 10 miliaone de lei în plus. Anul acesta, au facturat 86 miliaone lei, le-am plătit 93 milioane. Să ne spună ce trebuie să facem mai mult, decât să ne dăm și pielea de pe noi, pentru un sistem ineficient! Tare îmi este că se încearcă de la centru să scape de acest cartof fierbinte și să-l lase în mâna fraierilor de primari sau locuitori”, a continuat acesta.

„Voi prezenta situația prefectului județului Constanța, dar și premierului Viorica Dăncilă”

În concluzie, primarul Constanței a promis că, în acest moment, ”Voi căuta soluții doar pentru anul acesta. Voi convoca consiliul, îndată ce voi avea o soluție. Dar e o soluție de moment. Fac apel către Ministerului Energiei și către CA al Eclectrocentrale Constanța, care transmite doar adrese, fără să facă nimic altceva, să-și asume calitatea de acționar la CET.

Voi căuta o soluție pentru lunile noiembrie, decembrie, banii pentru perioada ianuarie – martie. Voi prezenta situația prefectului județului Constanța, dar și premierului Viorica Dăncilă, că sunt convins că ministrul Energiei nu a informat-o de această situație.

Voi face ce ține de mine ca această criză a apei calde să dureze cât mai puțin și să găsesc o soluție pentru încălzire, iar după ce voi informa prefectul și premierului, sper să am o veste bună pentru constănțeni!”, a mai subliniat Decebal Făgădău. La rândul său, Liviu Popa, directorul RADET, a dat de înțeles că se ia în calcul și împrumutul bancar pentru a scoate constănțenii din această criză.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ