32 de miliarde de metri cubi de gaze în perimetrul de la...

32 de miliarde de metri cubi de gaze în perimetrul de la Marea Neagră

497
0
DISTRIBUIȚI

Grupul petrolier rusesc Lukoil anunţă că a descoperit în jur de 32 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în perimetrul concesionat în sectorul românesc al Mării Negre. Este al doilea zăcământ ca mărime descoperit în zonă, iar cantitatea de gaze ar acoperi întreg consumul României, timp de trei ani.

Anunţul făcut de consorţiul Lukoil, Romgaz, Pan Atlantic şi confirmat de Ministerul Energiei validează aşteptările de la finalul anului trecut, când se pomenea de un zăcământ important în perimetrul Trident de la Marea Neagră.

În baza  evaluarilor preliminare, rezervele de gaze evidenţiate până în prezent depaşesc 32 miliarde m.c., iar cercetarile vor continua atât prin lucrari de explorare seismica, cât şi prin noi forări cu sonda de prospecţiuni – se precizează în comunicatul ministerului, citat de agenţiile de ştiri.

Potrivit acordului de concesiune, Romgaz deţine 10% cotă de participare, Lukoil 72%, iar compania americană Pan Atlantic Petroleum 18%.

În perimetrul respectiv se fac lucrări de explorare geologică de mai bine de patru ani. Este al doilea zăcământ ca mărime, după cel din zona Neptun, unde Exxon şi OMV Petrom estimează că s-ar afla în jur de 100 de miliarde de mteri cubi. Cumulate, cele două rezerve ar acoperi consumul României pentru cel puţin 10 ani.

De altfel, Ministerul Energiei urmează să finalizeze în toamnă Strategia Energetică a României, valabilă până în 2030. Rezervele descoperite în Marea Neagră vor avea o cotribuţie majoră, mai ales în condiţiile în care, la nivel global, este încurajată renunţarea la cărbune şi reducerea dependenţei pe petrol, în favoarea exploatării resurselor de gaz natural.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ