10.000 de lei pentru familiile ale căror locuinţe au fost lovite de...

10.000 de lei pentru familiile ale căror locuinţe au fost lovite de calamităţi

289
0
DISTRIBUIȚI

Guvernul propune modificarea legii privind acordarea de ajutoare de urgenţă pentru familiile care, în urma unor dezastre naturale, suferă stricăciuni ale locuinţelor sau vătămări corporale. Potrivit unui proiect al Ministerului Muncii, limita acestor ajutoare este de 10.000 de lei pe an, dar, în cazuri justificate, ea poate creşte. În cazul decesului unei persoane, sumele se majorează cu valoarea ajutorului de deces stabilit în legea pensiilor, dacă familia nu se califica să primească acest ajutor. În plus, dacă un membru al familiei a fost rănit, ajutorul se suplimentează cu 1.500 de lei. Suma poate fi mai mare decât plafonul de 10.000 de lei, în anumite cazuri. „Pentru acordarea de ajutoare de urgență în cuantum majorat peste limita maximă de 10.000 lei, se prevede ca agențiile teritoriale să prezinte un referat pentru aprobare la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială”, se mai arată în nota de fundamentare.

Pentru sprijinirea familiilor sau persoanelor singure ale căror locuințe și bunuri deținute în locuință au fost distruse din cauza calamităților naturale, inundațiilor, incendiilor sau altor situații similare, nivelul recomandat al ajutorului de urgență este următorul:

  1. a) 1.500 lei pentru locuințe și bunuri deținute distruse în proporție de până la 25%;
  2. b) 3.000 lei pentru locuințe și bunuri deținute distruse în proporție de până la 50%;
  3. c) 5.000 lei pentru locuințe și bunuri deținute distruse în proporție de până la 100%.

„Pentru sprijinirea familiilor sau persoanelor singure aflate în situații deosebite datorate stării de sănătate ori altor cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, nivelul recomandat al ajutorului de urgență este următorul:

  1. a) 1.000 lei pentru situații deosebite mai puțin grave;
  2. b) 2.500 lei pentru situații deosebite grave;
  3. c) 4.000 lei pentru situații deosebite foarte grave”, se mai arată în nota de fundamentare a actului normativ.

 

 

Sursa: www.economica.net

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ